Lewis Hamilton osvojio titulu prvaka u Brazilu!

Lewis Hamilton je prvak Formule 1 za sezonu 2008.

U jednoj od najdramatičnijih završnica ikad, Lewis je postao prvakom za samo jedan bod, nakon što je zauzeo peto mjesto u Brazilu, pretekavši Timu Glocka u posljednjem zavoju, posljednjeg kruga finalne utrke ove sezone. Britanac je tako okončao prvenstvo sa 98 bodova i jednim bodom više od Ferrarijevog Felipe Masse, koji je pobijedio na svojoj domaćoj utrci u Interlagosu.

Heikki Kovalainen je bio sedmi, te je tako Vodafone McLaren Mercedesu pripalo drugo mjesto u konstruktorskom poretku sa 151 bodom. Ferrari je konstruktorski prvak, sa 172 boda.

Sa 23 godina, 10 mjeseci i 26 dana, Lewis je najmlađi svjetski prvak u historiji Formule 1, a za to mu je trebalo samo 35 utrka. Ovo je 12. vozačka titula za McLaren, na koju su čekali 9 godina – još od Mike Hakkinena i 1999. godine.

Lewis Hamilton:

"Najdramatičnija utrka u mom životu. Nemoguće je opisati ovo: još uvijek sam bez riječi. Put je bio tako dug, ali uvijek sam imao podršku porodice, tima, naših partnera i fanova. Napravili smo fantastičan posao tokom čitave godine i zbog svih žrtvi koje smo napravili, oduševljen sam što sam uspio pobijediti za sviju.

"Prije nego je počelo kišiti, osjećao sam se poprilično udobno i samo sam se fokusirao na mirnu utrku. Tada su se stvari zakomplikovale i nisam htio ništa rizikovati – ali Sebastian me pretekao i rečeno mi je da se moram vratiti ispred njega. Nisam mogao vjerovati. U posljednjem krugu sam uspio preteći Timu – bilo je prosto nevjerovatno. Ovo je bila jedna od najtežih utrka u mom životu, ako ne i najteža. Vrištao sam na radiju, ‘Da li sam pobijedio?’. Tek kada sam prošao ciljem i došao do prvog zavoja, tim mi je rekao da sam svjetski prvak. Bio sam ekstatičan."

Heikki Kovalainen:

"Najvažnije vijesti danas su da je Lewis uspio; napravio je tačno ono što je morao kako bi osvojio prvenstvo. Svi u timu su zaslužili naslov, naročito nakon onog što se desilo prije godinu dana, ali momci su ostali fokusirani sve vrijeme. Čestitke svima. Ja ću raditi još više tokom zime i nadam se da će se svjetski prvak iduće sezone nalaziti u drugom dijelu naše garaže!"

Ron Dennis:

"To je bila zaista teška utrka. Nismo išli do maksimuma, nismo napravili ništa suludo, ali naravno kiša je pred kraj učinila situaciju nevjerovatno napetom. No, čak i kada je Sebastian pretekao Lewisa, nismo odustali, ni Lewis nije odustao niti u jednom trenutku, jer smo znali da je Timo na gumama za suho. Lewis je svoju šansu briljantno iskoristio, što je rezultovalo jednim od najuzbudljivijih finiša u historiji sporta. Tako sam ponosan na Lewisa; tako sam ponosan na tim; na svakog od njih – svako od njih je napravio apsolutno fantastičan posao. Hvala također Mercedes-Benzu i svim našim partnerima, te naravno čestitke Ferrariju na osvajanju konstruktorskog prvenstva."

Norbert Haug:

"Zaista, zaista sam sretan zbog svih nas u Vodafone McLaren Mercedesu. Svi u timu su tako naporno radili tokom čitave godine. Hvala im svima. Lewis je konačno osvojio titulu, sa jednim bodom ispred Felipea Masse, nakon što ju je prošle godine izgubio od Kimija za samo jedan bod, u svojoj prvoj sezoni. Čestitke i njemu. Lewis je odvezao veoma discipliniranu utrku danas i mogu zamisliti kako je teško vozaču poput njega, koji želi pobijediti u svakoj utrci, to što je morao voziti pažljivo i samo osigurati potrebne bodove. Čestitke i Ferrariju. Ovo je zaista bila izuzetna godina za Formulu 1."

 

5 komentara

Komentariši