Sepang: Kovalainen na podiju

Heikki Kovalainen i Lewis Hamilton su utrku za VN Malezije završili na trećem, odnosno petom mjestu. Nakon 56 krugova na stazi Sepang, Heikki je ciljem prošao sa 38.4 sekundi zaostatka za pobjednikom Kimi Raikkonenom, dok je Lewis bio peti sa 46.5 sekundi zaostatka. Tokom Lewisovog prvog zaustavljanja u boksu došlo je do problema pri pričvršćivanju prednje desne gume na njegovom bolidu, čime je bio zadržan dodatnih 10 sekundi.

Nakon druge od osamnaest utrka, Vodafone McLaren Mercedes zadržava vodstvo u konstruktorskom poretku sa 24 boda prednosti ispred BMW Saubera, koji ima 19 bodova i ispred Ferrarija na trećem mjestu sa 11 bodova. Lewis vodi u vozačkom poretku sa 14 bodova, ispred Kimija i Nicka Heidfelda. Heikki ima 10 bodova i nalazi se na četvrtom mjestu.

Heikki Kovalainen:

"Poprilično sam zadovoljan današnjim trećim mjestom, s obzirom na jučerašnju kaznu te je ovo vjerovatno najbolji rezultat za nas u datim okolnostima. Naša strategija je jako dobro funkcionirala i zahvaljujući tome izbjegao sam promet u većem dijelu utrke. Tim je odradio stvarno fantastičan posao i sretan sam što ih mogu nagraditi mojim prvim podijem za tim. Imao sam mali problem sa gumama tokom prvog stinta; no, uspio sam ostati na stazi do 20. kruga, što mi je pomoglo da preteknem Jarna Trullija kroz prvi pitstop. Nakon drugog zaustavljanja mogao sam sigurno voziti do treće pozicije, jer tada više nije bilo moguće napredovati."

Lewis Hamilton:

"Imao sam jako dobar start i bio sam prilično sretan napretkom od četiri pozicije, sa devete na petu. Vršio sam pritisak na Marka jako dugo, ali kada vozite iza nekoga jako je teško proći bez obzira koliko brzi bili. Bio sam u dobroj poziciji da se borim za barem treće mjesto, ali tada se desio problem u prvom pit stopu što me koštalo dosta vremena. Tako da sam odradio najbolji posao koji sam mogao. No, bolid je bio veoma pouzdan u ovim ekstremnim uvjetima i mogao sam napadati Jarna sve do posljednje sekunde. Moram reći da su i Mark i Jarno danas vozili jako dobro i bilo je sjajno boriti se danas s njima na stazi."

10 komentara

Komentariši