Melbourne: Odličan start za McLaren

Lewis Hamilton osvojio je svoj prvi pole position ove sezone. U trećoj kvalifikacijskoj sesiji na VN Australije u Melbourneu, Lewis je postavio vrijeme od 1:26.714 i odnio svoj sedmi pole u karijeri, godinu dana nakon njegove prve utrke u Formuli 1. Njegov timski kolega Heikki Kovalainen, u svom debiju za McLaren, zauzeo je treće mjesto, sa najbržim vremenom od 1:27.079. To je ujedno Finčev najbolji kvalifikacijski rezultat u karijeri.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/lhhkaus08quali.jpg[/IMG]

Lewis Hamilton:

"Nisam mogao poželjeti bolji start sezone i sjajno je vidjeti Heikkija i mog prijatelja Roberta na dobrim pozicijama. Tim je napravio izuzetan posao. Tokom prve sesije bio sam zadržan u prometu, ali sve je došlo na svoje mjesto onda kada je bilo bitno u trećoj sesiji. Uvjeti na stazi su bili nešto lakši danas nego juče jer nije bilo tako vruće.
Mislim da će sutrašnji start biti interesantan zbog promjene u pravilima. Prošle godine je bilo relativno lako dok sada ovisi o vozaču, tako da to želim napraviti kako treba. Srećom startam sa čišće strane staze i nadam se da će to malo pomoći, no biće to duga i teška utrka."

Heikki Kovalainen:

"Zadovoljan sam trećim mjestom, ali još uvijek ima prostora za napredak. Bio je to prilično čist krug i balans bolida je bio dobar. Na kraju nisam postigao savršen krug, no tokom vikenda nisam pravio nikakve greške i nastojao sam ići što brže. Prošle godine nisam dobro startao sezonu, tako da je današnji rezultat odličan početak moje karijere kao Vodafone McLaren Mercedes vozača. Momci u timu rade tako naporno, ostajući na stazi sve do ranih jutarnjih sati te popravljajući mali problem sa mjenjačem – to je posvećenost. Mislim da ćemo biti jaki u utrci i radujem se sutrašnjem danu."

Ron Dennis:

"Sjajan ishod prvih kvalifikacije sezone koji odražava sav naporan rad uložen od strane čitavog tima tokom zime. I Lewis i Heikki su napravili odličan posao ovog vikenda. Nadam se da današnji rezultat predstavlja i naše performanse u budućnosti i fokusiraćemo se na to da zadržimo ovaj nivo tokom ostatka sezone."

15 komentara

  1. Pa ne bih se bas slozio da bi bilo glatkih 1-2 za McLaren da Kimi nije pozurio sa preticanjem i hladnim gumama.

    Sve u svemu dobar start za McLaren, katastrofa za Ferrari, mada necu ih otpisati kao vec mnogi (planetF1, razumijem da su britanci pa navijaju, ali onoliko, malo je preivse).
    Cujemo se za sedam dana, odoh da lijecim tugu.

  2. Bogami kako stvari stoje zadesice te ponovo tuga u Maleziji,Ferrari hem sto je spor hem je i neizdrziv.Od sest Ferrarijevih motora koji su zapoceli utrku u Melburnu niti jedan nije zavrsio.Izgleda probleme koje vuku od prosle sezone jos nisu uspjeli da rijese.Nadam se da ce Ferrari naci neko resenje u protivnom Luka bih mogao biti u pravu kada kaze”ova sezona ce biti dosadna”misleci pri tome da ce Ferrari pobijediti skoro svaku utrku.Hmmmm kako je odpocelo…

  3. Vozdra raja, sta ima, slabo mi nesto komentarisete! heheheeh

    Ferrari spor? I to si zakljucio/la na osnovu jedne trke u kojoj nisu blistali (zbog kvara i vozackih gresaka), a definitvno nisu izgledali spori kad su imali cistu stazu (kao i Hamilton cijelu trku), osim toga jedini su i preticali (manje vise jedini).
    Ako budemo imali ”proslogodisnje probleme” i osvojimo opet titulu, ja cu se zapitati za F1 i njenu buducnost. hehehe.

    Poz. raja.

  4. pa lako,dok se dvojica svadjaju,treci koristi.a sledeci put bice krive boje drugih bolida jer su negativno uticale na ferarijeve perfomanse,jednostavno los vikend,pomirite se stim.imace ferari jos puno pobeda,bice zanimljiva sezona.

  5. Izgleda za sve probleme koje Ferrari ima kriv je Mclaren.Kosto neko kaze kako to da niko drugi nema problem “nego samo Ferrari,koliko to Ferrariju treba da upozna principe ECU,pa Ferrari je ogroman tim, trebao bih da savlada te probleme do sada.Ferrari je napravio limun od bolida zato sada krivicu traze na nekom drugom

Komentariši