Heikki Kovalainen umjesto Alonsa

Konačno je potvrđeno da će novi timski kolega Lewisa Hamiltona iduće godine biti Heikki Kovalainen.

Dvadesetšestogodišnji Finac dolazi kao zamjena za Fernanda Alonsa, nakon što je ostvario zapažene rezultate u svojoj debitantskoj sezoni sa Renaultom.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/heikki-kovalainen.jpg[/IMG]

Nakon što je Renault potvrdio Alonsa i Nelsona Piqueta Jr-a te Williams Nicu Rosberga, postalo je očigledno da je Kovalainen logičan izbor za McLaren. Pedro de la Rosa i Gary Paffett zadržavaju svoje uloge testnih vozača.

"Imali smo nekoliko opcija i, kao i uvijek, željeli smo osigurati da imamo najkonkurentniju vozačku postavu; mislim da će Lewis i Heikki činiti dobru kombinaciju", izjavio je Martin Whitmarsh.

"Obojica su imali sjajnu rookie sezonu 2007. i dijele strast za pobjedama, što dovoljno govori o njima. Uvjeren sam da će boriti na stazi i obavljati dobar posao zajedno van staze. Pedro ostaje naš primarni test vozač, zajedno sa Garyjem. Zaista imamo jak paket i radujemo se 2008."

Kovalainen, koji je sa timom iz Wokinga potpisao dugoročni ugovor, oduševljen je svojim novim angažmanom – naročito s obzirom na McLarenovu uspješnu historiju sa finskim vozačima Mikom Hakkinenom i Kimijem Raikkonenom.

"Zaista sam uzbuđen što se pridružujem timu poput Vodafone McLaren Mercedesa. Do sada sam bio oduševljen njihovom posvećenosti pobjedama, što je očigledno u čitavoj organizaciji i stvarno se radujem našoj zajedničkoj budućnosti. Kao Fincu, čast mi je ići Mikinim i Kimijevim stopama.

"Nisam zapravo proveo mnogo vremena sa Lewisom, ali na osnovu onog što znam mislim da ćemo dobro funkcionirati zajedno i dati sve od sebe za tim."

Hamilton, koji se protekle sezone nalazio u žestokom rivalitetu sa timskim kolegom Alonso, zaželio je Heikkiju dobrodošlicu u tim.

"Zaista se radujem 2008. i radu sa Heikkijem kao timskim kolegom", rekao je Britanac.

"Zajedno sa timom učinićemo sve što možemo kako bismo bili što jači i fokusiraniji u borbi za titulu. Moja prva godina u Formuli 1 bila je nevjerovatna i bio sam sretan što sam je mogao provesti sa Vodafone McLaren Mercedesom; nadam se da će Heikki jednako uživati u svojoj prvoj godini sa timom."

Šef Mercedes-Benza, Norbert Haug, izjavio je da se Kovalainen dokazao kao potpun vozač, u svojoj prvoj sezoni.

"Heikki je talentovan vozač koji je pokazao svoje vještine tokom njegove prve godine u Formuli 1. Njegov najimpresivniji nastup bio je na VN Japana u Fujiu, gdje je završio kao drugi, iza Lewisa, u izuzetno teškim, kišnim vremenskim uvjetima. Ne samo da je brz vozač, već je i jedan od najkonzistentnijih, s obzirom da je stigao do cilja u svakoj utrci izuzev posljednje, što sa svrstava u pet najboljih, zajedno sa našim vozačima."

Haug je također izrazio nadu da će se ovime stvoriti nešto harmoničnija atmosfera unutar tima.

"Svi u timu se raduju, nadamo se, veoma plodnoj saradnji. Lewis i Heikki će činiti jednu od najmlađih vozačkih postava."

4 komentara

  1. On? hehe 🙂

    Nad Kovalainenom i Hamiltonom stoji tamni oblak, tj. pitanje da li ce uopste voziti iduce godine, jer se McLaren svakog dana sve vise otkriva o udjelu Ferrarija u njihovom bolidu, a s obzirom da je bolid za 2008 u velikoj mjeri slican i da FIA jos nije donijela odluku. Licno ne bih volio da se to desi, ali glupost su napravili i sad trebaju snositi posljedice.

  2. Ako se sjecate ravizija Mclarenovog bolida za 2008 je trebala da bude u Novembru.nije se desila nego je FIa odlucila da to pomjeri za Februar,a zasto…. pa da naskodi financiski Mclarenu.Nijedan novi sponzor nece sklopiti ugovor sa Mclarenom jer prakticki ne znaju hoce li Mclaren uopste ucestovati u sezoni 2008,tako da je silom prilika Mclaren morao da prizna koristenja ferrarijevih ideja samo da bih se otklonilo to pitanje.Imam osjecaj da ce uvjek visiti taj mac iznad Mclarena tokom sezone.

Komentariši