Interlagos: McLaren prokockao titulu

Kimi Raikkonen izveo je jedan od najvećih preokreta u historiji Formule 1 te u Brazilu stigao do svog prvog naslova prvaka. Raikkonen je od tri pretendenta na titulu imao najmanje šansi, ali je vožnjom bez ijedne greške okončao utrku kao pobjednik.

Njegov bivši tim, Vodafone McLaren Mercedes je u svojoj najkonkurentnijoj sezoni još od 2000., u kojoj je ostvario mnogo superiornih nastupa, na kraju ostao bez ijednog trofeja.

Lewis Hamilton, koji je bio vodeći čovjek prvenstva još od Kanade, mogao je postati prvi rookie šampion Formule 1 i najmlađi ikad, no pehovi su ga sustigli upravo u presudnim momentima.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/lhbra07.jpg[/IMG]

Prvi udarac na Interlagosu za Hamiltona je stigao u prvom zavoju, kada je sa druge pao na četvrtu poziciju – pretekli su ga i Raikkonen i Fernando Alonso. Nakon duela sa Alonsom izgubio je dodatna četiri mjesta, izletivši u Descida do Lago. No,  još uvijek je mogao doći do potrebnih bodova sve dok ga u tome nije spriječio kvar na mjenjaču zbog kojeg se njegov bolid prosto vukao po stazi. Kada je mjenjač konačno proradio, Hamilton se već nalazio na 18. mjestu i uprkos nevjerovatnoj i agresivnoj vožnji , sedmo mjesto bilo je maksimum.

"Očigledno sam veoma razočaran današnjim rezultatom, pogotovo jer sam tako dugo vodio, da bih na kraju ostao bez titule. No, moram staviti rezultat u pravu perspektivu, ovo je tek moja prva godina u Formuli 1 i generalno, bila je jednostavno fenomenalna. Još uvijek sam jako mlad i imam mnogo godina pred sobom kako bih ostvario svoj san i postao svjetski prvak. Moram se zahvaliti apsolutno svima u timu za sve što su uradili za mene ove godine, bez njih i njihovog rapa ne bih danas bio ni u ovoj poziciji", rekao je Lewis.

Fernando Alonso priznao je da su Ferrariji bili jednostavno prebrzi za njega, u odlučujućoj utrci za VN Brazila. Lewisovi problemi podgrijali su njegove nade za osvajanje titule, ali treće mjesto iza dominantnih Raikkonena i Felipea Masse nije bilo dovoljno dvostrukom svjetskom šampionu.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/fabra07.jpg[/IMG]

"Naravno da je današnji rezultat razočaravajući, ali već smo znali da će biti jako teško sa četvrte startne pozicije pobijediti u utrci i u šampionatu. Bila je to naporna utrka za mene. U prvim krugovima, mislio sam da ću moći parirati Ferrariju. No, kada su uhvatili ritam bili su jednostavno prebrzi.

"Na startu sezone predvidio sam da će sve biti jako blizu i da će se borba svesti na utrku u Brazilu, ali jednostavno sam se nadao da će se stvari odvijati u moju korist, što nije slučaj i to moram prihvatiti za ovu godinu. Bolid je bio brz i konkurentan tokom godine i osvojio sam četiri utrke. Ipak sam zadovoljan sezonom", izjavio je Alonso.

Sezonu ispunjenu kontroverzama i velikim duelima Lewisa i Fernanda, koji su podsjećali na Sennu i Prosta, dvojac je završio izjednačen u bodovima – obojica imaju po 109 bodova, no Lewis je viceprvak zbog više osvojenih drugih mjesta. Titula im je izmakla za samo jedan bod.

Ron Dennis:

 "Biti u bliskoj i uzbudljivoj borbi za vozačku titulu tokom čitave godine i ne osvojiti je u finalnoj utrci naravno da je izuzetno razočaravajuće. No, kao tim možemo samo biti veoma ponosni na sve što smo postigli ove sezone i na način na koji smo se ponašali. Stići u posljednju utrku sa oba vozača u prilici za osvajanje titule je dokaz napornog rada i posvećenosti koju je čitam tim uložio tokom ove teške godine."

Norbert Haug:

"Ovo nije rezultat koji smo željeli ostvariti, s obzirom da su Lewis i Fernando bili tako blizu osvajanja svjetskog prvenstva. Čak ni dva puta po 109 bodova ne može nadoknaditi 110. Veoma je teško ukoliko vam nedostaju dva boda za osvajanje titule. Ali, želim se zahvaliti čitavom timu za sav naporan rad tokom sezone. Šteta što to nismo, ni u drugoj prilici nakon Kine, mogli krunisati. Čestitke Kimiju i Ferrariju na osvajanju svjetskog prvenstva."

5 komentara

  1. Mclaren je dokazao da je neozbiljan tim,dovesti u tim dvostrukog prvaka za ogromne pare i pokusati ga unistiti preko balavca kome je sve dozvoljeno(Madjarska 2007)je malo besmisleno.Alain Prost re dobro rekao,Mclaren je trebao imati sampiona na pola sezone,a Hamilton iduce godine u borbu za titulu.
    A ove je ipak trebao biti malo vaspitaniji a ne psovati sefa tima preko radija!!!

Komentariši