Šangaj: Hamilton senzacionalno na pole poziciji

Lewis Hamilton se današnjim senzacionalnim osvajanjem pole pozicije u Kini postavio u najbolju moguću poziciju za osvajanje titule.

Kimi Raikkonen dominirao je vikendom sve do treće kvalifikacione sesije, dok je Hamilton izgledao kao najmanje vjerovatan kandidat za pole od četvorice vodećih. Ali, Britanac je, kao i dosta puta ove godine, naizgled niotkud izvukao savršen krug i odnio pole ispred Ferrarija, šesti u karijeri, osmi za Vodafone McLaren Mercedes ove godine.

Njegov glavni rival Fernando Alonso uspio je ostvariti tek četvrto najbolje vrijeme. Ukoliko Hamilton u nedjelju završi ispred Alonsa, i u prvih pet, postaće prvi rookie šampion Formule 1.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/lhkina07pole.jpg[/IMG]

Lewis Hamilton:

"Vikend je pomalo bio kao rollercoaster i poprilično emocionalan. Nakon sjajnog vikenda koji smo imali u Fujiu, stigao sam ovdje u četvrtak i saznao da je moja vožnja iza Safety Cara pod istragom. Odmah sam pomislio da ću zasigurno dobiti kaznu, inače to ne bi objavljivali, ali srećom prošlo je bez problema, uz podršku tima. Jučer je bio težak dan, nije lako smetnuti s uma nešto takvo, ne znati da li će vam oduzeti bodove ili ne. No, na kraju je FIA donijela dobro odluku.

Potpuno sam oduševljen osvajanjem polea jer pred kvalifikacije nisam bio baš brz kao Fernando, ali znao sam da bih, ukoliko se malo potrudim, mogao to izvesti. Veoma sam sretan. Bio sam poprilično uvjeren da ćemo biti na nivou Ferrarija, no generalno se čini da su bili bolji u brzim zavojima. Pred Q3 nismo bili sigurni koja je optimalna opcija guma – mekša ili tvrđa – tako da sam prvo odvozio na tvrđim gumama, a zatim odlučio riskirati na mekšim – i bolid je bio dobar u tom krugu."

Fernando Alonso:

"Bile su to poprilično čudne kvalifikacije, jer smo u Q1 i Q2 svi bili blizu, ali sam se onda u Q3 našao nešto niže nego što sam očekivao. Oba moja kruga su bila dobra i nadam se da ćemo moći nešto postići sa količinom goriva. Ne znam kada ću obaviti pitstop, još manje znam za Ferrari, tako da nadajmo se da su različite količine goriva razlog za ovakav rezultat. U svakom slučaju, u utrci je sve moguće. Ukoliko bude kišilo, četvrto mjesto ništa neće predstavljati."

2 komentara

Komentariši