FIA otkrila dokaze na osnovu kojih je kaznila McLaren

(Potpuni tekst odluke, obrazloženja i dokazi

http://www.fia.com/resources/documents/17844641__WMSC_Decision_130907.pdf)

U dokumentu od 14 strana objavljenom na VN Belgije, FIA je objavila detalje donošenja presude po pitanju špijunske afere od strane Svjetskog motorsport vijeća.

Prema očekivanom, dokazi se odnose na razmjenu emailova između McLarenovog test vozača Pedra de la Rose i svjetskog prvaka Fernanda Alonsa, zajedno sa listom poziva i SMS poruka između Coughlana i Stepneya.

U emailovima, čiji su segmenti objavljeni, de la Rosa iznosi informacije koje su stigle od Stepneya.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/delarosa02_130907.jpg[/IMG]

21. marta de la Rosa je napisao email Coughlanu u kojem stoji: "Zdravo Mike, znaš li kakva je raspodjela težine kod crvenih bolida? Važno nam je da to znamo kako bismo mogli isprobati u simulatoru. Unaprijed hvala, Pedro. P.S. Biću u simulatoru sutra."

Coughlan je na taj email odgovorio SMS-om sa traženim detaljima, iako oni na kraju nisu isprobani.

25. marta de la Rosa je poslao email Alonsu u kojem za svaki od Ferrarijevih bolida s VN Australije iznosi podatke o raspodjeli težine s preciznošću od dvije decimale, na što mu Alonso odgovara:

"Iznenađuje me njihova raspodjela težine; ne znam da li je to 100% pouzdano, ali barem privlači pažnju."

De la Rosin odgovor:

"Sve informacije iz Ferrarija su veoma pouzdane. Dolaze od Nigela Stepneya, njihovog bivšeg šefa mehanike – ne znam kakvu funkciju sada zauzima. To je isti čovjek koji nam je rekao da će Kimi u Australiji ući u boks u 18. krugu. Dobar je prijatelj sa Mike Coughlanom, našim šefom dizajna i on mu je to rekao."

U daljnjem dokaznom materijalu nalaze se emailovi u kojima de la Rosa raspravlja o fleksibilnom krilu, aerodinamičkom balansu, plinu u gumama, Ferrarijevom kočionom sistemu i strategiji odlazaka u boks.

FIA je, također, ispitala listu poziva između Coughlana i Stepneya, koju je predočila talijanska policija.

"Sveukupno, Coughlan i Stepney su između 11. marta i 3. jula 2007. razmijenili najmanje 288 SMS poruka i 35 telefonskih poziva."

Svjetsko motorsport vijeće ustanovilo je sljedeće:

"- Coughlan je posjedovao više informacija nego što je prethodno bilo poznato te ih je sistematski primao tokom nekoliko mjeseci;
– informacije su se proširile unutar McLarena (de la Rosa i Alonso);
– među tim informacijama našli su se ne samo izuzetno osjetljivi tehnički podaci već i tajni podaci u vezi Ferrarijeve strategije za utrke;
– de la Rosa je, obavljajući svoje dužnosti u McLarenu, zatražio i primio tajne Ferrarijeve informacije od izvora za koji je znao da je ilegalan te je jasno izrazio namjeru da dobivene informacije testira u simulatoru;
– dotične tajne informacije je podijelio sa Alonsom
– postojala je jasna namjera nekoliko članova McLarenovog osoblja da se izvrše vlastita testiranja nekih od Ferrarijevih povjerljivih podataka. Ukoliko ovo zaista nije i provedeno u djelo, jedini razlog tome jeste tehničke prirode;
– Coughlan je imao takvu poziciju unutar McLarena da bi poznavanje tajnih informacija iz Ferrarija moglo imati utjecaja na obavljanje njegove funkcije."

2 komentara

Komentariši