Profil: Bruce McLaren

Bruce Mclaren rođen je 30. avgusta 1937. godine u Aucklandu (Novi Zeland), kao drugo dijete Lesliea i Ruth. Imao je neobično djetinjstvo; kao devetogodišnjak obolio je od Perthove bolesti koja djeluje na kukove. Nakon mjesec dana u bolnici, proveo je tri godine u Wilson domu, u Takapuni, a postojala je mogućnost da ostane trajno nepokretan. Prohodao je, no lijeva noga bila mu je nešto manje od 4cm kraća od desne. 1951. godine upisao je inžinjerski kurs na Seddon Technical Memorial College.

Započeo je karijeru sa očevim Austin Healey 100, 1956/57. godine. Nakon toga, McLaren je uspio kupiti mjesto u Cooperu, koje je prethodno pripadalo Jacku Brabhamu.
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v300/sejla/ulster.jpg[/IMG]Brabhamu je palo na pamet da za zimu donese par Formula Two Coopera na Novi Zeland, a Bruce bi vozio jednog od njih. To je rezultovalo popriličnim uspjehom koji je Bruceu otvorio vrata Evrope. Napustio je Novi Zeland 15. marta 1958. da bi otišao u Englesku sa prijateljem i mehaničarom Colinom Beanlandom.

To je bio početak njegove internacionalne karijere, a iskustvo je sakupljao iz utrke u utrku, učestvujući u Formuli 2. Afirmirao se pobjedom u Njemačkom Grand Prix-u i petim mjestom u ukupnom poretku.

Svoj debi u Formuli 1 ostvario je 1959. godine sa Cooper timom gdje je i ostao narednih šest godina. Iste godine, 1959., osvojio je posljednju utrku sezone u Sebringu čime je postao najmlađi pobjednik Grand Prix utrke sa svoje 22 godine. Titulu je odnio Jack Brabham, njegov timski kolega. Naredne sezone titulu opet odnosi Brabham, a Bruce završava kao drugi.
9. Decembra 1961. oženio je Patriciu Broad.

1961. godine Brabham napušta tim, no ta i nekoliko sezona koje će uslijediti bile su frustrirajuće. Godine 1963. McLaren i Teddy Mayer osnivaju vlastiti tim pod imenom Bruce McLaren Motor Racing Ltd. Bruce je nastavio voziti za Cooper naredne dvije sezone. 1965. Charles Cooper umire, a njegov sin John prodaje tim.
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v300/sejla/m7abrucedennyphil.jpg[/IMG]
1966. godine tim Bruce McLarena zvanično ulazi u Formulu 1, na utrci za VN Monaca. Dizajner i konstruktor prve šasije bio je Robin Heard. Prve bodove za tim Bruce je osvojio na Britanskom Grand Prixu, 1966. završivši na šestoj poziciji. Vozeći McLaren-Ford, Bruce je prvu pobjedu zabilježio 1968. godine.

Bruce McLaren tragično je poginuo 2. juna 1970. godine na testiranju u Goodwoodu. Nakon njegove smrti, na narednih deset godina, tim je vodio Teddy Mayer, da bi ga preuzeo Ron Dennis. Do danas, tim je postigao fantastične uspjehe u Formuli 1.

“To do something well is so worthwhile that to die trying to do it better cannot be foolhardy. It would be a waste of life to do nothing with one's ability, for I feel that life is measured in achievement, not in years alone.” B. McLaren

5 komentara

Komentariši