beats by dre cheap

Indianapolis: Najava

Nakon prve pobjede Lewisa Hamiltona, na VN Kanade, Fernando Alonso, Lewis i Vodafone McLaren Mercedes dolaze u Indianapolis, na VN SAD-a. Tim stiže kao vodeći konstruktor, sa 88 bodova. Ferrari im je najbliži rival, sa 60 bodova. Lewis i Fernando zauzimaju prve dvije pozicije vozačkog poretka, sa 48 odnosno 40 bodova.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/Indianapolis-motor-speedway.jpg[/IMG]

Indianapolis Motor Speedway staza je kontrasta, sa dugim, brzim glavnim pravcem kojim bolidi Formule 1 prolaze pod punim gasom 22 sekunde, i veoma uskim, zavojitim dijelom, sa nekoliko veoma sporih i zahtjevnih zavoja. Bolid mora biti usaglašen sa objema karakteristikama. Brzi dijelovi staze uključuju i jedan zavoj kroz koji se prolazi jako velikom brzinom. To vodi set-up kompromisu, niski do srednji downforce sa relativno mehkim mehaničkim set-upom koji će omogućiti što veći grip u zavojima.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/usacircuit.jpg[/IMG]

Ovogodišnja utrka biće osma po redu koja se održava na stazi Indianapolis. VN SAD-a gostovala je na devet različitih lokacija, više od bilo koje druge zemlje. Prethodni domaćini bili su Sebring, Riverside, Watkins Glen, Long Beach, Las Vegas, Detroit, Dallas i Phoenix.

Staza je otvorena 1909., a bila je domaćin prve utrke Indianapolis 500 1911. Korišteno je 3.2 miliona cigli u izgradnji površine staze, čime je i stečen naziv Brickyard. Formula 1 stigla je na Indy 2000. godine, tačno 40 godina od kad se utrka Indy 500 posljednji put bodovala u F1 prvenstvu.

Ova utrka je druga najduža utrka sezone što se broja krugova tiče. Samo u Monaku vozači moraju odvesti veći broj krugova, 77 naspram 73. To je zato što je Indy, sa svojih 4.192 km, druga najkraća staza. Staza koja je najviše puta ugostila VN SAD-a je Watkins Glen - između 1961. i 1980. održano je 20 utrka. 1982. bile su tri utrke u Americi, što je jedini slučaj da je neka zemlja imala tri utrke u jednoj sezoni.

Osvajač pole pozicije na kraju je i pobijedio u 21 od 50 F1 utrka u Americi. Na Indyu se desio najbliži finiš još otkad su uređaji za mjerenje vremena počeli bilježiti hiljadite dijelove sekunde - Rubens Barrichelo je 2002. godine prošao ciljem sa 0.011s prednosti ispred Michaela Schumachera.

Osnivač tima, Bruce McLaren, pobijedio je u prvoj utrci za VN SAD-a 1959., četiri godine prije osnivanja tima. Od njihovog debija u VN SAD-a, 1966., McLaren je tu postao najuspješniji konstruktor sa devet pobjeda. Posljednju pobjedu McLarenu donio je Mika Hakkinen, 2001.

Posljednje četiri utrke osvojene su sa pole pozicije, a pobjednik svake utrke 2007. startao je iz prvog startnog reda. Prošle godine, u prvom zavoju eliminisano je 7 bolida, od toga oba McLarena, što je prvi takav slučaj u 40-godišnjoj historiji tima, čime je tada okončan njihov niz od 32 utrke u kojima su ubilježili bodove (treći najduži niz u historiji). Nakon te utrke, Montoya je otišao iz tima.

Ohrabrujuća činjenica za fanove Lewisa Hamiltona - otkada je početkom 1991. napuštena praksa bodovanja najboljih 11 rezultata, svaki put kada je vozač startao sezonu sa šest uzastopnih podija, uvijek bi na kraju osvojio i titulu (Nigel Mansell 1992., Michael Schumacher 1994. i 2002., Alonso 2006.). Čak štaviše, vodećem nakon VN SAD-a na Indianapolisu uvijek bi na kraju pripao naslov prvaka.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/fausa07.jpg[/IMG]

Utrka u Kanadi bila je najgora utrka za Alonsa koju je startao iz prvog reda. U prethodna 22 starta sa prve ili druge pozicije na gridu, samo jednom se nije našao na podiju (bio je 4. u Monaku 2005.). Također, prvi put nakon Mađarske prije dvije godine, timski kolega se nalazio ispred njega od prvog do posljednjeg kruga. Postavio je najbrži krug u Montrealu, ali bio je najbrži čovjek na stazi u samo 3 od 70 krugova, naspram Hamiltonovih 37. Zanimljivo, nikad se nije kvalificirao niti završio utrku na Indyu u prvih četiri, a prije 2006. nikada nije ni završio utrku. No, Alonso je jedini čovjek pored Hamiltona koji je osvojio bodove u svakoj utrci sezone do sad i ima bolji kvalifikacijski skor od timskog kolege - iako je to djelimično zahvaljujući tome što on u prosjeku starta sa najmanje goriva od sviju.

"Utrka u Kanadi bila je teška i frustrirajuća, ali barem sam osvojio nešto bodova i nalazim se na jakoj drugoj poziciji u prvenstvu, koje se ne osvaja niti gubi u jednoj utrci. Indy je još jedna staza na kojoj želim pobijediti. Bilo bi fantastično imati i taj trofej u kolekciji, na ovoj tako važnoj stazi u Formuli 1 i sa takvom historijom."

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/lhusa072.jpg[/IMG]

Lewis Hamilton je tek treći čovjek koji je pobijedio u utrci Formule 1 prije 23. rođendana, iza Bruce McLarena (SAD 1959.) i Alonsa (Mađarska 2003.). Samo devetorici vozača prije Hamiltona trebalo je manje utrka da dođu do svoje prve pobjede - još od 1970. samo jedan čovjek je to uspio, Jacques Villeneuve. Također, Lewis se pridružio imenima poput Fangia i Senne, osvojivši svoju prvu pobjedu sa prve pole pozicije. Trenutno ima 8 bodova po startu, što je do sada daleko ispred Schumachera (5.498) i Fangia (5.444). Još uvijek nije završio utrku na nižoj poziciji od koje je startao, a on i Nick Heidfeld jedini nisu bili niti jednom preteknuti na stazi u 2007.

"Još uvijek nije potpuno legla činjenica da sam osvojio svoju prvu utrku, bio je to nevjerovatan vikend za mene. Zaista sam uzbuđen što nastupam na Indianapolisu. To je tako legendarna staza, ne možete pobjeći od njene historije i radujem se što ću iskusiti atmosferu ovdje po prvi put. Doći na sedmu utrku sezone, na poziciji u kojoj se nalazim, je sjajno. Ovo će biti moja sedma utrka i još uvijek dosta učim."

Vodafone McLaren Mercedes
http://mclaren.blogger.ba
14/06/2007 19:38