beats by dre cheap

Sakhir: Najava

Nakon dvostrukog trijumfa u Maleziji, Vodafone McLaren Mercedes stigao je u Kraljevinu Bahrein, na treću utrku Formule 1 ove sezone.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/bahraincircuit.jpg[/IMG]

Na četvrtoj VN Bahreina vozači će odvesti 57 krugova. Staza je, poput većine modernih staza (Sepang, Šangaj, Istanbul), djelo Hermanna Tilkea. Smještena je u Sakhiru, 30 km jugozapadno od glavnog grada Maname.

Umjesto šampanjca, na podiju se koristi lokalno piće Warrd, kako bi se ispoštovala islamska zabrana alkohola. Napravljeno je od lokalnog voća poput nara, koje je pomiješano sa karboniziranom ružinom vodicom.

Prošle godine na ovoj stazi zabilježen je najveći broj preticanja u utrkama na suhom (53, od toga 43 preticanja nakon prvog kruga). Jedina utrka sa većim brojem preticanja nakon prvog kruga bila je VN Kine (49).

Fernando Alonso jedini je aktivni vozač koji je ubilježio pobjedu na ovoj utrci (2005. i 2006.). Uvijek je ovdje završavao u bodovima, a 2005. je osvojio 100-tu pobjedu za Renault motore. Biće ovo Alonsov 90. start - nakon 89 startova u Formuli 1 Michael Schumacher je imao 23 pobjede i 49 podija, dok Alonso ima 16 pobjeda i 39 podija. No, kada je riječ o broju podija u 89 utrka, Alonso se nalazi ispred Alaina Prosta - Prost je imao 37.

Nijedan vozač nikada nije McLarenu tako brzo nakon pridruživanja donio pobjedu, još od Ayrtona Senne kojem je to uspjelo u drugom pokušaju, na VN San Marina 1988. Alonso je u objema kvalifikacijama do sada postavio sveukupno najbrže vrijeme, no još uvijek nije stigao do polea, jer su oba ostvarena u drugoj kvalifikacijskoj sesiji. Biće ironično ukoliko Alonso osvoji pole poziciju ovog vikenda, jer će to biti 100. pole za Bridgestone u Formuli 1 - Španjolac je na VN Kine 2005. Michelinu donio njihovu 100-tu prvu startnu poziciju.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/bahrainpitstraight.jpg[/IMG]

Hamilton je prvi čovjek nakon 43 godine koji se domogao podija u prva dva nastupa u Formuli 1, no do sada to niko nije uspio napraviti u prve tri utrke u karijeri - najbliže tome stigli su Jacques Villeneuve (1996) i Luigi Fagioli (1950), koji su osvojili tri podija u četiri prva nastupa.

McLarenova dvostruka pobjeda u Maleziji tek im je druga u posljednjih 115 utrka (od VN Francuske 2000. godine to se prethodno desilo još samo u Brazilu 2005.). Pobjeda u Bahreinu bila bi 150. pobjeda u historiji McLarena.

Tokom šest dana testiranja u februaru, tim je u Bahreinu odvezao 4,280km. To im je omogućilo razvoj set-upa te procjene Bridgestone Potenza guma, tako da na utrku stižu sa važnim podacima. Zbog toga, na treninzima u petak će moći odmah raditi na set-upu za utrku.

Utrka u Bahreinu jedna je od najtežih utrka sezona za kočnice. Temperature asfalta obično prelaze 50°C što zahtijeva veći grip i izdržljivost guma.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/lh.jpg[/IMG]

Fernando Alonso:

"Nakon moje prve pobjede za Vodafone McLaren Mercedes u nedjelju, jedva čekam da se vratim na stazu. Kao i na Sepangu, na stazi u Bahreinu ima dosta prostora što izgleda uvijek vodi uzbudljivom utrkivanju. Veoma je prostrano što pruža više prilika, ali s obzirom da se staza nalazi usred pustinje, bilo koji dio van trkaće linije može biti klizav zbog pijeska te se mora voziti veoma pažljivo."

Lewis Hamilton:


"Svjestan sam da je ovo bio savršen start sezone u sportu koji je veoma težak. U Bahreinu će, kao i u Maleziji, utrka biti zahtjevna i steći ću nova iskustva i izazove. Veoma se radujem tome. Bahrein je prva staza na kojoj sam stekao iskustvo; testirao sam ovdje u februaru MP4-22, te nastupao u F3 bolidu 2004."

Vodafone McLaren Mercedes
http://mclaren.blogger.ba
13/04/2007 01:39