beats by dre cheap

Bahreinska kompanija otkupila dio McLarenovih dionica

Bahreinska vlada je, koristeći se nedavno osnovanom kompanijom Bahrain Mumtalakat Holding, otkupila 30% McLarenovih dionica. Pomenutom kompanijom predsjedava šeik Ahmed bin Mohammed Al Khalifa, bahreinski finansijski ministar i član bahreinske kraljevske porodice. Kompanija je pod punim vlasništvom Kraljevine Bahreina.


Ukoliko dogovor definitivno dobije zeleno svjetlo, 40% dionica pripadaće DaimlerChrysleru, 30% Bahreinu, 15% Ronu Dennisu, a preostalih 15% posjedovao bi TAG Group (Holdings), čiji je vlasnik Mansour Ojjeh.

Tim će daljnji rad nastaviti sa istim menadžmentom kao i prije, ali veoma značajna promjena jeste da je ovo prvi put da Dennis i Ojjeh posjeduju manjinski dio dionica McLarena.

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v300/sejla/mansourojjehcopy.jpg[/IMG]

Prošle godine došlo je do intenzivnih špekulacija da Dennis namjerava prodati svoj udio Mercedes-Benzu, pred moguće povlačenje iz sporta. Govoreći za autosport.com pred Božić, Dennis je izjavio da su Ojjeh i on otvoreni ka svim ponudama za kupovinu ukoliko obojica osećaju da bi tim time profitirao.

"Ne znam koliko smo puta o tome raspravljali", izjavio je. "Rekao sam to na utrkama i ponoviću to: mnogo je prilika koje nam se ukažu u životu, bilo kao pojedincima ili korporacijama. Bilo koju priliku koja bi se ukazala ovoj grupi, a koja istu može unaprijediti te je potpuno podržana od strane menadžmenta, prihvatio bih. No, ni ja niti Mansour, nikada ne bismo prigrlili jednostavnu izlaznu strategiju. Prigrlili bismo ono što može koristiti grupi."

Ovaj potez je interesantan s obzirom da su i različite arapske grupacije stekle svoj udio u vlasništvu Ferrarija i Spykera. Ferrari je djelimično u vlasništvu Mubadala Development Company, iz Abu Dabija, koja je otkupila 5% njihovih dionica za 137 miliona dolara. Treba spomenuti da je Mubadala djelimični vlasnik i Spyker F1 tima. Također, 15% Spykera nalazi se u vlasništvu člana Al-Khalifa klana, kroz kompaniju zvanu MerchantBridge, koju kontrolira šeik Mohamed bin Abdallah Al-Khalifa. Moguće je da je sve to izazvalo pojavu konkurencije.

Sporazum nagovještava da bi McLaren mogao imati planove o proširenju na Srednji Istok, gdje su vlade zainteresirane za nove industrije. Moguće je da će McLaren osnovati produkcijsko postrojenje u Bahreinu gdje bi započeo rad na idućem projektu cestovnih automobila.

Vodafone McLaren Mercedes
http://mclaren.blogger.ba
10/01/2007 02:53