beats by dre cheap

Stepney saga se nastavlja, zaposlenik McLarena optužen za špijunažu

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v201/galerija/Mike_Coughlan.jpg[/IMG]McLaren je suspendovao jednog člana osoblja zbog sumnji da je nezakonito došao u posjed povjerljivih tehničkih podataka iz Ferrarija.

U McLarenovoj izjavi navodi se da je ta osoba "lično primila paket tehničkih informacija od uposlenika Ferrarija, krajem aprila", te da je suspendovana iz kompanije dok se ne provede puna istraga.

Neizbježno, nameće se pitanje o kome se iz Wokinga tačno radi i logično se zaključuje da to mora biti neko iz McLarena ko je radio sa Stepneyem u prošlosti. Sigurno je da se više uglednih imena našlo na listi potencijalnih krivaca.

Nakon toga, stigla je izjava iz Ferrarija, kojom su potvrdili da su pokrenuli zakonske procedure protiv Stepneya i McLarenovog uposlenika, i u Italiji i u Engleskoj. Nije trebalo mnogo vremena da se otkrije o kome se radi. U pitanju je glavni dizajner McLarena, Mike Coughlan.

Radio je sa Stepneyem u Benettonu i od 1993. do 1998. u Ferrariju - iako se Coughlan više nalazio u bazi Johna Barnarda, u Surreyu, nego u Maranellu.

U utorak britanska je policija pretražila Coughlanovu kuću i navodno su tamo pronađeni Ferrarijevi dokumenti.

Očito je da je ova saga prouzrokovala nemire u Ferrariju, ali činjenica da se afera sada proširila i na McLaren zasigurno je veliko olakšanje timu iz Maranella, jer je nešto negativne pažnje skrenuto sa njih.

Ukoliko se Coughlan ne vrati na posao po završetku istrage, McLaren će imati rupu u organizaciji koju će morati popuniti. Gubitak glavnog dizajnera u sredini borbe za titule - i to upravo onda kada započinje ozbiljan rad na idućem bolidu - nije baš idealna situacija.

Također, mnogi bi bili veoma sretno ukoliko fanovi zaključe da je McLarenov preokret u formi nakon Španije na neki način povezan sa prenešenim informacijama, iako je jasno da zasad nema dokaza za to.

Zaista, ostaje nepoznanica da li je Coughlan stvarno koristio dotične podatke kako bi izvukao korist za McLaren, i da li je tim sa potpuno drugačijim bolidom mogao imati neke koristi.

Britanski tim je danas izjavio da nakon detaljne istrage mogu potvrditi da Ferrarijevo intelektualno vlasništvo niti jednim dijelom nije iskorišteno na njihovim bolidima te da nijedan drugi član tima nije primio informacije.

McLaren je također pozvao FIA-u da provede puni pregled bolida.

Vodafone McLaren Mercedes
http://mclaren.blogger.ba
04/07/2007 17:53